Hjemmeplejen udsættes for røg

Hjemmeplejen udsættes for tobaksrøg og giftige røgpartikler

I hjemmeplejen er ca. 7 ud af 10 udsat for tobaksrøg

Selv om der ikke ryges i det tidsrum, hvor personalet er i hjemmet, vil der stadig være skadelige stoffer til stede. Især for gravide medarbejdere er det problematisk, da udsættelse for tobaksforurenet luft kan skade barnet.

På plejehjem er det ikke kun personalet, der bliver udsat. Hvis der ryges på enkelte beboeres værelse, spreder røgen sig til gangene og de øvrige værelser, så de andre beboere også udsættes for tobaksrøg.

  • 72 pct. af de ansatte i hjemmeplejen bliver udsat for tobaksrøg fra borgere i deres arbejdstid.
  • 65 pct. af de ansatte på plejehjem og plejecentre bliver udsat for tobaksrøg fra borgere i deres arbejdstid.

Kilde: FOA Medlemsundersøgelse: Rygning på arbejdspladserne. 2016.

Ifølge FOA er der ikke opstillet fuldstændigt klare regler på rygeområdet, og det varierer derfor fra kommune til kommune – og fra den enkelte hjemmepleje og plejehjem. Men som udgangspunkt har man som medarbejder i hjemmeplejen eller på et plejehjem – ligesom i alle andre sektorer – ret til at færdes i et røgfrit arbejdsmiljø.

Det kan være et dilemma, når plejepersonalet har sin arbejdsgang i borgerens private bolig. For borgeren har ret til hjælp, og personalet har ret til et røgfrit arbejdsmiljø.

Det forklarer Karen Stæhr, som er sektorformand for social- og sundhedsområdet i FOA.

”Men indimellem bliver vi selvfølgelig spurgt: Kan jeg nægte at gå ind til en borger, som ryger rigtig, rigtig meget? Og dér anbefaler vi, at man ledelsesmæssigt tager fat i problemet med borgeren og dennes pårørende,” siger hun og tilføjer:

”Men der er også rigtig mange af vores medlemmer, som siger: Skal vi nu også tage cigaretten eller piben fra en ældre, hvis livskvalitet er at få den smøg? Der er mange meninger om emnet, men vi bliver ikke bombarderet med klager over folk, der ryger. I overvejende grad har de fleste en forståelse for, at en ældre, som har røget hele livet, synes, det er rart,” understreger Karen Stæhr.

IQAir luftrenser fjerner sundhedsfaren fra tobaksrøg og giftige røgpartikler, og sikrer et sundt indeklima.

Med IQAir’s luftrensere fjerner man 99,97% af de sundhedsskadelige tobakspartikler.
Jævnlig udluftning er en god ide, men løser ikke problemet, da de sundhedsskadelige røgpartikler med tjæren i tobakken binder sig til møbler, tøj og vægge.

En nem og god løsning

Hos Pure Air Care står vi for det hele. Opsætning, service, vedligeholdelse osv..
Det sikre et ordentligt arbejdsmiljø og mere overskud til at hjælpe borgerne.

Se mere her

Pure Air Care HealthPro
Pure Air Care HealthPro
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Kategorier
Pure Air Care_influenza

Rust jer mod influenza

Hvert år rammes tusindvis af danskere landet over af influenzavirus. Influenza er årsag til mange sygedage og skaber stort besvær – både for virksomheder og

Luk menu